
Benchmarking Nedir?
Uygulamada, en iyi performansı kimin ve hangi süreçlerle sağladığını doğrulayarak kendi şirketini rakiplerine kıyasla gözlemlemek meselesidir. Yapıcı bir karşılaştırma amacıyla, onu uygulayan şirketleri kendilerini sürekli olarak aynı pazardaki şirketlerle karşılaştırmaya ve her şeyden önce nasıl değişeceğini ve iyileştirileceğini anlamaya zorlar.
Benchmarking Niçin Uygulanır?
Benchmarking Amacı, gerçek verileri inceleyerek en çok işe yarayan stratejileri keşfetmektir . Yani kişisel görüş veya önerilerle kirletilmeyen veriler:
- en iyiden mesafeleri ölçmek;
- üstün performansa yol açan uygulamaları belirlemek;
- kurumsal etkinliği ve verimliliği artırmayı mümkün kılan eylem planlarının uygulanmasını teşvik etmek.
Bu karşılaştırmalı analizin gerçek doğasını anlamak için şu unsurları akılda tutmak gerekir:
- Süreklilik. Kıyaslama bir araçtır. Önemli olan şirketin Benchmarking planlaması ile düzenli bir döngüye almasıdır.
- Benchmarking en iyi uygulamadır . Hem mükemmel hem de kritik uygulamaları ve süreçleri belirleme süreci, bir karşılaştırma ve öğrenme sürecini uygulamak için çok önemlidir .
- Akıllı ölçüm. Kıyaslama yardımcı kritik sorunları belirlemek mevcut ve aynı zamanda en iyi uygulamaları üstün performans temelini oluşturur.
Benchmarking Kimler Yaptırabilir?
Tüm şirketler Benchmarking yararlanabilir: Sınırlı kodlanmış bilgiye sahip olan KOBİ’ler için, nitel boyut ayrıcalıklıdır ve analizi faaliyet şekillerine odaklanır;
Daha büyük şirketler için ise endeksler, müşteri sayısı, araştırmaya yatırım düzeyi, son yıllardaki karların karşılaştırılması, çalışanlar arasında devamsızlık günleri gibi nicel ölçümlerden başlayarak hesaplanır.
Sonuç olarak, kıyaslamaya farklı bir şekilde bakmaya yardımcı olacağını umduğumuz bir yansımadır. Girişimciler tarihsel olarak, sosyal ve bölgesel doku ile olan bağlantı nedeniyle, geçmişte şirketler, müşteriler ve tedarikçilerle yüzleşme ve kendilerini ölçme eğilimi göstermiştir. Sabit ve gayri resmidir. Bu nedenle kıyaslama, yerel gerçekliğin ötesine uzanan bir öğrenme anı ve yeniyi keşfetme fırsatı olarak çok fazla nitelik ve teknik özellik olmadan ele alınmalıdır. Şirketin ve girişimcinin ihtiyaç duyduğu küçük büyük çaba, kendisini “en iyisi” ile Benchmarking ve ölçme konusundaki doğuştan gelen eğilimini resmileştirmektir .
Belki de bu perspektifi uygulayarak, küresel rekabetin getirdiği zorluklarla yüzleşmek için güçlü bir araca sahip olduğumuzu keşfedebiliriz .
Ekonomi ve Finansta Benchmarking Nedir?
Finans ve ekonomide Benchmarking, hala ürünlerini belirli bir yönden değerlendirme hedefine sahip bir performans göstergesidir .
Benchmarking Türleri
Pazarlamaya dönersek, çeşitli Benchmarking türleri vardır :
İç Benchmarking : bu tür kıyaslama , dış gerçeklerle bir karşılaştırma sağlamayan tek Benchmarking türüdür . Bu nedenle , kendi şirketinin kıyas ölçütünün (performans göstergesi) analizine dayanır ve kritik konuları araştırarak bu belirli değerleri iyileştirmeye çalışır.
Harici Benchmarking : Bu, aynı zamanda rekabeti de tanımlayan klasik kıyaslamadır . Tanımda da belirttiğimiz gibi, bu tür kıyaslamada sektörünüzde öne çıkan diğer firmaların unsurlarını ve dinamiklerini analiz ediyoruz. Bu türden bir analiz, rekabetin nasıl ilerlediğini ve şirketinizi nasıl geliştirebileceğinizi anlamak için çok önemlidir.
İşlevsel Benchmarking: Süreç karşılaştırması olarak da adlandırılan bu kıyaslamanın gerçekleştirilmesi, yalnızca doğrudan rakipleri değil, aynı zamanda belirli sektörlerde (üretim, satış veya insan kaynakları yönetimi gibi) da başarılı olan şirketlerin analizini hedeflediğinden daha kolaydır. Ancak, üretilen mal veya ürünle doğrudan ilgili olmayan bazı özel konularda şirketinizi geliştirmek çok faydalıdır.
Genel Benchmarking: En iyi uygulama Benchmarking olarak da anılır , bunu başarmak çok zordur. Aslında sektör lideri olarak tanımlanan rakibe ilişkin çok özel bir analizdir. Olabildiğince detaylı bilgiye sahip olabilmek çok faydalı olacak ama tam da bu nedenle ona sahip olmak zor olacak.
Her durumda, görüldüğü gibi, Benchmarking türleri neyi analiz etmek istediğinize (dahili veya harici rakipler) ve ne tür bir analiz yapmak istediğinize (çok genel veya daha spesifik) göre değişir.